onsdag 29 februari 2012

Blandad kompott

Så här soligt och fint är det på campus (förutom efter dysfagiföreläsningen igår, då regnade det för första gången sedan vi kom till SF)! 

Fin bil!

I förmiddags åt vi brunch på Stacks. Det är ett ställe som är berömt för sina hemgjorda pannkakor. På bilden syns en blueberry short stack (dvs två pannkakor). Mycket goda! Idag har vi mest strosat runt igen, i väntan på att amerikanerna skulle bli färdiga med sina prov. 

Uppdatering från Sofie: har nu tagit min första dansklass. Hip hop, minsann! En kompis som jag träffat i neurolinguistics-klassen var snäll och följde med. Blev dock lite förvånad när jag kom till dansstudion och upptäckte att det inte var nybörjarklass (som jag trodde), utan avancerad! Men det gick väldigt bra och var superkul! Så det blir definitivt fler träningstillfällen innan hemresan. 

I morgon blir det föreläsning både på fm (stamning) och em (motor speech disorders). På kvällen har vi tänkt bege oss till Golden Gate Park tillsammans med lite nyfunna vänner. Uppdatering kommer igen inom kort! 

tisdag 28 februari 2012

Child Clinic: Autism Spectrum Disorders

Igår åkte vi till skolan för att spana in när studenterna hade clinic. Det innebär att barn tillsammans med sina föräldrar kommer till universitetet för intervention. Vi fick se flera olika barn jobba mestadels med sina social skills. Som det mesta hittills var det lite repetition men också en del nytt för vår del.

Alla studenter jobbar utifrån en "Intended Therapy Plan" där de får ange:
1. Interventionens mål
2. Varför man anser dessa mål vara viktiga (med utgångspunkt från forskning, familjens önskemål och prioriteringar, samt studentens egna kliniska erfarenhet)
3. Interventionens procedur och material
4. Datainsamling (detta görs för att bedöma huruvida interventionsplanen fungerar eller ej)

Ikväll ska vi gå på en föreläsning i dysfagi, 19.00-21.45. Hoppas man kan hålla sig vaken...

En sak till: när studenterna redovisar något i helklass uppmanas alla lyssnare att fylla i ett dokument:
Där ombeds de gradera presentatörernas insats på en skala från 1-5 efter lite olika kategorier, bl a "The opening", "Organization" och "Delivery style". På så sätt får de som redovisar väldigt konkret feedback angående sin presentation, både från lärare och andra studenter. Smart! Men kanske lite läskigt för de som presenterar. Det är nog en vanesak.

Hoppas allt är väl därhemma i Sverige!

söndag 26 februari 2012

Uppdatering: Igår var det dags för tvätt på en klassisk "tvättomat", eftersom vi inte har någon tvättmaskin i lägenheten vi hyr är det ett måste. Efter det strosade den feminina delen av gänget ner till city för lite shopping. På kvällen blev det gourmetburgare på ett ställe som heter Flipper's. 

 Söndagen inleddes med brunch (givetvis med mimosas!) innan vi begav oss till SF ballet för deras tredje program den här säsongen. Föreställningen bestod av tre akter av tre olika koreografer. För 20 dollar hamnar man på den nedersta delen av översta balkongen, men dansarna syntes bra så det gjorde ingenting.


Imorgon är föreläsningen i neurolinguistics inställd, amerikanarna skriver prov. Skönt att slippa prov, men tråkigt att vi missar föreläsning pga det. På eftermiddagen ska vi gå på clinics, blir spännande att se hur studenterna arbetar med sina patienter! 

torsdag 23 februari 2012

school



San Francisco hittills

Tiden går snabbt och vi har redan varit här i en vecka. En stor del av tiden har gått åt till att vandra omkring i denna underbara stad, backe upp och ner och upp igen! Vi har hunnit bekanta oss med omgivningen och börjar känna oss hemma i lägenheten.




I måndags träffade vi vår handledare för första gången. Vi kikade på schemat och fick reda på vilka kurser som var mest intressanta för oss. Vi blev presenterade för en del lärare på avdelningen och visades runt i lokalerna.
Igår var det dags för den första föreläsningen, neurolinguistics! Det var mestadels repetition för vår del, men en sak stack ut: en riktig människohjärna! Den hade skänkts till programmet av universitetets anatomiavdelning för ca 15 år sedan. Häftigt och lärorikt!

I eftermiddag väntar föreläsning om motorspeechdisorders. Uppdatering kommer igen de närmaste dagarna!