torsdag 15 mars 2012

Besök på YMCA

Idag besökte vi YMCA's senior programme. Vi deltog i en så kallad kommunikationsklass. Studenterna (som de kallades eftersom det inte är inom sjukvården) hade alla olika former av afasi eller talapraxi. Klassen leddes av en logoped som egentligen är anställd vid the city college.
Istället för att presentera sig fick deltagarna börja med att berätta vad en annan person i gruppen hette. Om de inte kunde fick de försöka formulera en fråga. Det låter så klart som en enkel uppgift för en icke-afatiker men är inte så lätt om man har benämningssvårigheter och i vissa fall minnesproblematik! Studenterna fick också ställa frågor till oss om vad vi studerade och Sverige. Många av deltagarna hade bott i Europa och hade ganska bra koll på vårt lilla land.

Den första aktiviteten efter presentationen hette "Naming words with specific features". Studenterna jobbade i par och skulle tillsammans komma på tre alternativ som svar till meningar som "things that are soft" och "things that you can cook". Alla klarade sig relativt bra men det var svårt för studenterna med apraxi att presentera sina förslag då artikulationen inte hängde med. Logopeden arbetade kontinuerligt under hela sessionen med både semantisk och fonologisk prompting.

Lektionen gick sedan vidare till "current events". Varje student ombeds varje vecka välja ut en nyhetsartikel att ta med och presentera inför de andra. Detta gjorde att konversationen kom igång och här blev det speciellt tydligt att kommunikationsklassen till stor del handlar om social interaktion och inte direkt intervention.

Till sist fick studenterna turas om att intervjua varandra utifrån ett frågeformulär (några intervjuade oss). Det tränade både lite läsning och skrivning (och kommunikation överlag).

Med tanke på att alla studenter hade olika diagnoser så passade inte alla övningar för alla. Som tidigare nämnts så är det dock ett sätt för de att få träffa andra i en liknande situation och framförallt att få ett socialt utbyte.

Det var vår sista skolaktivitet i denna fantastiska stad! På söndag åker jag vidare till New York medan de andra blir kvar här i San Francisco ett par dagar. Tack för att ni har tagit er tid till att gå in och kika på vår blogg. Ses i Sverige! /S


onsdag 14 mars 2012

Avskedsmiddag med Nancy

Det känns så konstigt att snart behöva lämna den här staden och universitetet. Jag hoppas av hela mitt hjärta att jag snart kan åka tillbaka hit och jag uppmuntrar verkligen alla studenter i Sverige att ta den här chansen! Det har varit väldigt lärorikt att få ta del av det här utbytet och jag har lärt mig mycket. Tidigare idag hade vi vår sista föreläsning i neurolingvistik och nu återstår bara ett studiebesök imorgon förmiddag.  Då ska vi besöka ett rehabiliteringscenter och se hur de arbetar med gruppterapi för afasipatienter.


Ikväll åt vi middag med vår handledare Nancy för att knyta ihop säcken. Nancy är verkligen supertrevlig och har varit väldigt hjälpsam under hela vistelsen. 
Vi var på restaurang Fresca som serverar sydamerikansk mat. Det var mycket gott! 

Vi fick tjusiga diplom! Jag föreställer mig att detta kommer hänga på mitt framtida kontor :) 

Uppdatering om klinikbesöket kommer under morgondagen! 
/S

tisdag 13 mars 2012

Söndag i Golden Gate Park

Fint gult hus. 

Kul lek med namnet på "vår" gata. 

Konstig cykelmojäng i Golden Gate Park. 

Conservatory of flowers. 

Tennisplaner med Twin Peaks i bakgrunden. 



Här blir det tydligt att jag är en fotograf av rang. Tjusig blå fågel sittandes på kvist. 

Ekorrar! 

Japanese Tea Garden. 

Påskliljorna är lite tidiga. 

SF Botanical Garden. 


Tjo! /S

lördag 10 mars 2012

Lördag i SF

På väg ner till centrum från vår lägenhet såg vi en cellokvartett som trotsade det lite halvtaskiga vädret. Vi lyssnade en liten stund på deras tolkningar av lite nyare låtar. Bland annat Lady Gagas "Bad Romance" och "Nothing Else Matters" av Metallica. Jag har ett litet filmklipp men det vill tyvärr inte fungera så ni får hålla till godo med en bild. 



Igår stannade vi till vid en liten affär som bara säljer makroner och te. Jag slog till och köpte två stycken. (Tog mest med den här bilden för att visa min mamma!) 

Shoppade lite idag... 

Kanske världens fulaste/roligaste/konstigaste väggprydnad. 

Tjenixen! /Sofie

Frågestund med amerikanska studenter

Jaha, nu när ni vaknar så där dagen efter melodifestivalen och har konstaterat att rätt låt vann så vill ni kanske veta hur det gick för oss i torsdags under frågestunden? 
Den största delen av timmen gick åt till att reda ut lite frågetecken kring skillnaderna mellan USA och Sverige. Och det finns ju en del! Vi fick bland annat förklara hur det svenska skolsystemet ser ut och hur det fungerar med sjukvården. 

Den största skillnaden mellan logopedprogrammet i Sverige och här är att de amerikanska studenterna först måste genomföra sin GE (general education) innan de kan välja inriktning. Det tycker de flesta är trams eftersom det till stor del innebär att läsa samma saker som de gjorde i high school. Ett smart sätt att mjölka studenterna på pengar, och det är dyrt att gå på college här! Många blev väldigt avundsjuka när vi berättade att vi faktiskt inte betalar någon skolavgift, å andra sidan betalar vi ju mer skatt. Men jag måste säga att jag är väldigt nöjd med att plugga 4 år istället för 6. 
Terminerna är upplagda på ett annat sätt. Vi är vana vid att läsa en kurs i taget, på så vis är man helt koncentrerad på ett ämne i ett par veckor, sen skriver man tenta och går vidare till nästa kurs. Här har de flera kurser igång samtidigt vilket innebär att det med jämna mellanrum blir väldigt intensivt med tentor och liknande. Veckan efter att vi avslutat vår vistelse här är det spring break, så innan dess måste studenterna bli klara med alla sina mid terms. Prov eller inlämningar i alla ämnen, känns skönt att vi slipper det. 

De patienter vi träffat i skolan går oftast dit för att det är ett billigt sätt att få behandling. I många fall täcker patienternas sjukförsäkring bara logopedbehandling i ett år, vill man då få fortsatt behandling utan att det ska kosta skjortan kan man vända sig till universitetet. Studenterna får träning och patienterna gratis behandling. Win - win! 

Sedan kom det lite allmänna frågor om väder och vind ("Nej, det finns inte isbjörnar i Sverige"). Det blev en trevlig timme med goda kakor och snacks som studenterna hade tagit med. Dagen avrundades som andra torsdagar med middag och utgång tillsammans med några amerikanska studenter på Polk St (en gata med många barer). 

Present från skolan

Inte nog med att det är väldigt trevligt att vara på besök vid SF State, man får presenter också! Snitsig tröja från logopedstudentföreningen NSSLHA! Bilden blev kanske inte så bra men det får ni ta! :) 

onsdag 7 mars 2012

En skoldag i bilder

På Muni'n på väg till skolan. 

Föreläsning i Neurolinguistics. Idag handlade det om electrochemical conduction. Flo Kimmerling guidade oss genom aktions- och vilopotentialer, axoner, receptorer mm. Vi fick också fylla i ett "color sheet", dvs färglägga ett papper som skulle illustrera cellmembranets potential. Repetition igen, men Flo är en duktig föreläsare och dessutom mycket trevlig. 

Efter lunch i skolan begav sig Sofie och Tomas till havet tillsammans med Ariel. Anna och Linnea var duktiga och jobbade på sin uppsats istället. 

The Pacific är grannt! 





Mycket fina snäckor på stranden, "sand dollars". 

Bilden är lite liten men om man zoomar kan man se Tomas skåda ut mot horisonten och Sofie som plockar sand dollars. 


Imorgon blir det stamningsföreläsning igen. En ny stamningspanel kommer för att berätta om sina erfarenheter. Under lunchen ska vi vara med på ett "brown bag meeting", dvs alla studenterna tar med sig mat (ofta i en brun papperspåse, därav namnet) och äter under mötet. Tanken är att vi ska berätta lite om Lunds universitet och logopedprogrammet där, samt besvara frågor som de amerikanska studenterna har. På eftermiddagen är det dags för en ny föreläsning i motor speech disorders, dvs dysartri! 

Hej hopp så länge! 

tisdag 6 mars 2012

Modiga stammare

(Ok, jag skrev det här på min telefon, så förlåt för ev gräslig formattering)

Idag hölls, som tidigare nämnts, föreläsningen av två personer som själva stammar. De kom på besök för att berätta om sina upplevelser av hur det är att vara stammare och hur de hanterar sin åkomma i sin respektive vardag.

Att beskriva det hela som intressant är närapå en underdrift, då vi som svenska logopedstudenter inte fått uppleva en liknande undervisningssituation.
Det var mycket imponerande att se två unga män sätta sig själva i en situation som är något av det värst tänkbara för en stammare - att tala inför en folksamling - och samtidigt vara fullständigt öppna med sina svårigheter och ingående beskriva sina olika undvikandebeteenden.

De berättade om sina olika tekniker för att undvika stamningen, den ena bytte ofta ut eller undvek vissa ord och beskrev sig själv som en vandrande ordbok eftersom han varit tvungen att lära sig så många synonymer till svåruttalade ord under sina år. Den andra hade tekniker för att "sätta igång sin röst", som han uttryckte det, vilket kunde innebära att han stampade med foten i golvet ett par gången för att skjutsa på ordet, eller att stoppa handen i fickan och knäppa med fingrarna.

Och förutom att berätta om sina knep och sekundära beteenden så fick man samtidigt se prov på dessa i realtid, både avsiktligt och oavsiktligt, vilket var mycket lärorikt.
För trots att båda två uttryckte att det var mycket lättare att tala inför en grupp människor som de visste hade förståelse för deras stamning, och att deras tal flöt ovanligt bra under hela timmen de talade, var stamningen ändå ständigt närvarande; vilket i sig är något att ta med sig som logopedstudent.

Förutom att det var lärorikt för oss som lyssnade, så var det tämligen uppenbart att det var befriande för båda två att berätta om dessa svårigheter, att få lov att uttrycka sådant som så ofta fått bli osagt och att få lov att få förklara varför det helt enkelt skiter sig i vissa situationer, som t ex i telefonen, för folk som förstår och som lyssnar.
Om inget annat så understryker detta verkligen vikten och betydelsen för gruppterapi som led i logopedisk behandling av stammare.

Efter att de båda stammarna lämnat oss fick vi uppleva en annan sida av utbildningen som skiljer sig mot vår i Sverige. Det kom en kvinna som söker jobb på institutionen för logopedi här på SFSU och höll en föreläsning för oss, som ett led i sin anställningsintervju. Det är nämligen som så att institutionen vill ha studenternas åsikt om vem de ska anställa så därför får de sökande gå på en slags audition där de får flexa sina föreläsningsskills och så får studenterna efteråt utvärdera föreläsningen på en blankett (likt den vi berättat om tidigare) och så ingår den bedömningen i beslutet om vem som får jobbet. Som Idol fast inom akademin.
Vad jag tyckte? Hon pratade lite för fort. "Next!"

Nu är klockan 19 vilket innebär att en tre timmars dysfagiföreläsning kickar igång om tio minuter. Planen är att ladda upp med kaffe kaffe kaffe och kanske en donut. Får se hur det går.
Sitter just nu i ett uppehållsrum fyllt med arkadmaskiner (se bild). Inga ljudabsorbenter i taket. Oerhört ogynnsam pluggmiljö. Ajabaja SFSU.
(Fast i det mesta andra får de toppbetyg. T ex väder)

Tjena!

måndag 5 mars 2012

Uppsatsjobb

Det är ju tänkt att vi ska ta examen i juni. Innan dess måste vi "bara" hinna färdigt med våra uppsatser också. Tur att man har dator och internet så att det funkar att jobba från San Francisco! 

Jordbävning

Japp, ni läste rätt. Det har varit jordbävning. Tydligen en liten igår kväll och en tidigt idag, ca 4.00 på morgonen. Jag vaknade av ett sms från en klasskompis: "I hope you guys were okay during the earthquake this morning! Shook my whole house"
Eftersom ingen av de här tuffa svenskarna märkt något svarade jag att vi absolut var ok. Antingen sover vi tungt eller så var den inte så kraftig i vår del av staden. Alltså, ingen fara med oss! :)
/Sofie

Tips från Sofie: Saker man kan göra under en helg i SF


Äta billiga och goda ostron på en fiskrestaurang. Passar särskilt bra efter ett svettigt danspass på den här dansstudion

Gå till Dolores Park och träffa härliga vänner. Dricka lemonad, äta chips och mumsiga mackor från stället med den absolut längsta meny jag någonsin sett. 

Hälsa på alla söta hundar som finns överallt. Det känns som att varje invånare i SF har en hund (eller fler!). Det vimlar av hundar i alla parker och grönområden runt i stan. Den här lille krabaten var väldigt trevlig och kom fram och hälsade med jämna mellanrum. Efter ett tag visade det sig dock att lille Beardie bara ville hälsa om man hade något ätbart nära till hands... 

Gå på "Open mic"-konsert i en vacker kyrka för att höra bra (och mindre bra) framträdanden av lokala musiker. Har man tur får man äta supergod sushi efteråt. Har man riktig tur får man göra det tillsammans med så här duktiga och trevliga människor: http://www.youtube.com/watch?v=CDaOafikOgI&feature=youtube_gdata_player 

I eftermiddag blir det autism clinics igen. Imorgon ska vi gå på stamningsföreläsning och höra ett par inbjudna personer prata om sin stamning. Om man vill läsa en artikel av en kille som vi ska lyssna på kan man göra det här: http://www.goldengatexpress.org/2012/02/28/stuttering/ 

Hej så länge! 


fredag 2 mars 2012

Skola och Golden Gate

Så här kan det också se ut i skolan! Stamningsföreläsningen krävde lite extra energi, kaffe och donut för ca 15 kr. Inte illa! Minnie Graham heter läraren som föreläser i både stamning och motor speech disorders, hon är väldigt rolig att lyssna på och mycket kunnig! 

Så här ser det ut när Tomas tar en öl i solen utanför lägenheten. 

Så här roligt har vi med våra nya klasskamrater, Ariel och Mike. + att det är kul att dricka öl ur en stövel. Ariel är för övrigt superbra på att få ut oss på lite aktiviteter. Imorgon ska Ariel och Sofie ta en till dansklass tillsammans. 

I eftermiddags promenerade vi fram och tillbaka över Golden Gate Bridge. Väldigt fin utsikt och soligt! I vattnet nedanför bron kunde man se sälar som glatt simmade omkring (vi såg också något som såg ut som delfiner men vi är inte helt säkra på att det var det). 

Fin utsikt mot San Francisco. 


Lite blåsigt ute på bron! 

Trevlig helg på er, kära läsare! 

mix

så här kan anteckningarna från föreläsningarna se ut..svensk-engelsk mix :P
så här kan det också se ut:

den obligatoriska spårvagnen :)