lördag 10 mars 2012

Frågestund med amerikanska studenter

Jaha, nu när ni vaknar så där dagen efter melodifestivalen och har konstaterat att rätt låt vann så vill ni kanske veta hur det gick för oss i torsdags under frågestunden? 
Den största delen av timmen gick åt till att reda ut lite frågetecken kring skillnaderna mellan USA och Sverige. Och det finns ju en del! Vi fick bland annat förklara hur det svenska skolsystemet ser ut och hur det fungerar med sjukvården. 

Den största skillnaden mellan logopedprogrammet i Sverige och här är att de amerikanska studenterna först måste genomföra sin GE (general education) innan de kan välja inriktning. Det tycker de flesta är trams eftersom det till stor del innebär att läsa samma saker som de gjorde i high school. Ett smart sätt att mjölka studenterna på pengar, och det är dyrt att gå på college här! Många blev väldigt avundsjuka när vi berättade att vi faktiskt inte betalar någon skolavgift, å andra sidan betalar vi ju mer skatt. Men jag måste säga att jag är väldigt nöjd med att plugga 4 år istället för 6. 
Terminerna är upplagda på ett annat sätt. Vi är vana vid att läsa en kurs i taget, på så vis är man helt koncentrerad på ett ämne i ett par veckor, sen skriver man tenta och går vidare till nästa kurs. Här har de flera kurser igång samtidigt vilket innebär att det med jämna mellanrum blir väldigt intensivt med tentor och liknande. Veckan efter att vi avslutat vår vistelse här är det spring break, så innan dess måste studenterna bli klara med alla sina mid terms. Prov eller inlämningar i alla ämnen, känns skönt att vi slipper det. 

De patienter vi träffat i skolan går oftast dit för att det är ett billigt sätt att få behandling. I många fall täcker patienternas sjukförsäkring bara logopedbehandling i ett år, vill man då få fortsatt behandling utan att det ska kosta skjortan kan man vända sig till universitetet. Studenterna får träning och patienterna gratis behandling. Win - win! 

Sedan kom det lite allmänna frågor om väder och vind ("Nej, det finns inte isbjörnar i Sverige"). Det blev en trevlig timme med goda kakor och snacks som studenterna hade tagit med. Dagen avrundades som andra torsdagar med middag och utgång tillsammans med några amerikanska studenter på Polk St (en gata med många barer). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar