torsdag 15 mars 2012

Besök på YMCA

Idag besökte vi YMCA's senior programme. Vi deltog i en så kallad kommunikationsklass. Studenterna (som de kallades eftersom det inte är inom sjukvården) hade alla olika former av afasi eller talapraxi. Klassen leddes av en logoped som egentligen är anställd vid the city college.
Istället för att presentera sig fick deltagarna börja med att berätta vad en annan person i gruppen hette. Om de inte kunde fick de försöka formulera en fråga. Det låter så klart som en enkel uppgift för en icke-afatiker men är inte så lätt om man har benämningssvårigheter och i vissa fall minnesproblematik! Studenterna fick också ställa frågor till oss om vad vi studerade och Sverige. Många av deltagarna hade bott i Europa och hade ganska bra koll på vårt lilla land.

Den första aktiviteten efter presentationen hette "Naming words with specific features". Studenterna jobbade i par och skulle tillsammans komma på tre alternativ som svar till meningar som "things that are soft" och "things that you can cook". Alla klarade sig relativt bra men det var svårt för studenterna med apraxi att presentera sina förslag då artikulationen inte hängde med. Logopeden arbetade kontinuerligt under hela sessionen med både semantisk och fonologisk prompting.

Lektionen gick sedan vidare till "current events". Varje student ombeds varje vecka välja ut en nyhetsartikel att ta med och presentera inför de andra. Detta gjorde att konversationen kom igång och här blev det speciellt tydligt att kommunikationsklassen till stor del handlar om social interaktion och inte direkt intervention.

Till sist fick studenterna turas om att intervjua varandra utifrån ett frågeformulär (några intervjuade oss). Det tränade både lite läsning och skrivning (och kommunikation överlag).

Med tanke på att alla studenter hade olika diagnoser så passade inte alla övningar för alla. Som tidigare nämnts så är det dock ett sätt för de att få träffa andra i en liknande situation och framförallt att få ett socialt utbyte.

Det var vår sista skolaktivitet i denna fantastiska stad! På söndag åker jag vidare till New York medan de andra blir kvar här i San Francisco ett par dagar. Tack för att ni har tagit er tid till att gå in och kika på vår blogg. Ses i Sverige! /S


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar